A BMR silócirok egy szárazságtűrő, magas hozamú és sokoldalú takarmány

A BMR silócirok egy szárazságtűrő, magas hozamú és sokoldalú takarmány

Tíz évvel ezelőtt a silócirok még nem volt olyan népszerű takarmány alapanyag az állattenyésztő szakemberek körében, mint manapság.


A Vital-Feed Kft. célul tűzte ki azt, hogy minél szélesebb körben megismertesse a hazai szakemberek körében a korszerű silócirkokban rejlő takarmányozási lehetőségeket. Stratégiai partnerével, az Európában a ciroknemesítésben piacvezető Lidea céggel együttműködve termesztéstechnológiai és takarmányozási szaktanácsadást nyújt a partnerei részére. 

A kukorica nagyszerű takarmánynövény, de sok esetben a tenyészidőszakban nem áll rendelkezésre a megfelelő mennyiségű csapadék. A cirok növénytermesztési előnyei ismertek. Aszályos körülmények között biztonságosabban termeszthető, mint a kukorica.

Fontos azonban tisztázni, hogy eltérő típusú és eltérő beltartalmú silócirkok érhetők el a hazai piacon. A takarmányozási szakemberek számára alapvető, hogy a magas hozam mellett kiváló beltartalmi mutatókkal rendelkező takarmányt állítsanak elő.

A világ legnagyobb múlttal rendelkező nemesítői, óriási hangsúlyt fektetnek az újabb és újabb, speciális cirokhibridek előállítására. A nemesítés egyik legígéretesebb fejlesztési iránya az ún. BMR (Brown Mid Rib) típusú silócirok.

A „Bushland-kísérletek” (USA) során a cirokhibrideket és a kísérleti vonalakat olyan takarmányozási szempontból vizsgálták, mint a vízigény, hatékonyság, a stabilitás, a takarmányozási érték stb. Ezekben a kísérletekben óriási sikert arattak a BMR fajták.

Sikerük nem véletlen, hiszen közös jellemzőjük, hogy lignintartalmuk alacsonyabb és emellett a lignin összetétele is eltér a hagyományos fajtákéhoz képest. Az állattenyésztés számára értékes, kiváló rost­összetételű és emészthetőségi mutatókkal rendelkező tömegtakarmány készíthető belőlük, amit könnyen és hatékonyan képesek megemészteni a kérődző haszonállatok.

Ezek a cirkok már az 1980-as évek vége óta léteznek a piacon. Az elmúlt tíz évben a vetőmagvállalatok és -nemesítők számos új és továbbfejlesztett BMR-cirkot hoztak forgalomba. Az aszálytűrése és a belőle készíthető tömegtakarmány beltartalmi előnyei sok esetben a BMR-cirok oldalára billentik a mérleget.

A BMR típusú silócirok tehát lehetőséget ad a mezőgazdasági termelőknek arra, hogy biztonságosan minőségi tömegtakarmányt állítsanak elő egy 30–50%-kal kevesebb vízigényű takarmánynövénnyel mint a kukorica.

A „Texas AgriLife Research” az elmúlt tíz évben számos új silócirok-agronómiai vizsgálatot végzett az Egyesült Államok területén. Ezek a kísérletek felbecsülhetetlen értékűek lettek azoknak a gazdálkodó szakembereknek, akik a legújabb technológiát szeretnék beépíteni a jó minőségű, és megfizethető szilázs előállításához.

A tanulmányok kimutatták, hogy a tejelő tehenészetekben azonos tejhozamot értek el akkor is, ha kukoricából vagy BMR-cirokra alapozott takarmányozásra került sor. Hasonló példa a húsmarha, mivel cirok vagy kukoricaszilázs etetésekor ugyanolyan súlygyarapodást értek el nap mint nap.

A nemesítési irány ma olyan tulajdonságok javítására törekszik, mint a hideg- és az aszálytűrés. Ez lehetővé tenné a gazdaságok számára a korábbi vetés lehetőségét, ami hosszabb tenyészidőszakot és esetleg többszöri silózást jelentene. Mindaddig azonban a legtökéletesebb alternatíva a cirok másodvetésben történő alkalmazása az állattartó gazdaságok számára, hiszen a korán betakarítható festulolium fűfélék esetleg gabonakeverékek után vetve tökéletesen kihasználhatjuk a korábban már említett előnyös tulajdonságokat.

Takarmányozási értékeit tekintve ma már bizton állíthatom, a BMR cirokfajták bátran összehasonlíthatók a kukoricával, és egyes esetekben magasan felülmúlják azt.

A BMR silócirok minden helyzetben működik, vagyis javasolt elkezdeni a ter­mesztését azokon a területeken, ahol a talaj jóval érzékenyebb a hidrológiai viszonyokra, valamint azokon a termőhelyeken, ahol azt a terület mikroklímája megkívánja. 

A legfontosabb azonban az, hogy aki modern takarmányozási metodikát szeretne követni, annál tudatos választás legyen a BMR-cirok!

Széchenyi 2020 pályázati logó