A festulolium fajok legújabb generációja

A festulolium fajok legújabb generációja

A legmagasabb takarmánykihozatal és az emészthetőség verhetetlen párosa a perjék növekedési erélyével és a csenkeszfélék stressz- és szárazságtűrő képességével kombinálva, immár több mint 3500 hektáron hazánkban.

A perjenemesítők világában a legfontosabb kérdés az elmúlt évtizedekben az volt: hogyan lehetne egy, a korszerű tehenészetek takarmányozási igényeit maximálisan kielégítő fűféléket létrehozni, melyek mind hozam, mind a beltartalmi paraméterek, mind az emészthetőség tekintetében alkalmasak a legmagasabb követelményeknek. Több évtizedes nemesítői munka eredményeként nyilvánvalóvá vált a perjefélék csenkeszfélékkel való legkülönbözőbb variációinak keresztezése a legoptimálisabb megoldás. A festuloliumokkal nem csupán a legnagyobb termelési eredményeket produkáló gazdaságok takarmányozási igényei elégíthetőek ki, de a szarvasmarha élettanilag legoptimálisabb takarmánya állítható elő.

A DLF Seeds és magyarországi képviselete, a Vital-Feed Kft. ezen nemesítői munka eredményeként a legnagyobb fajtakínálattal és legnagyobb tapasztalattal rendelkezik a Festulolium fajokkal kapcsolatban.

Így nyílik lehetőségünk arra, hogy a csehországi nemesítő üzemben kifejezetten a Kárpát-medence területére nemesített és kipróbált fajtákkal tudjuk ellátni partnereinket. Magyarországon értékesítésünk a különböző festulolium fajok vetésterülete akár önállóan, akár keverékekben alkalmazva a 2016-os vetésidőszakra elérte a 3500 hektárt. Mi sem bizonyítja jobban a különböző festulolium fajok magyarországi létjogosultságát, hogy az egyes fajok magtermesztése kizárólag hazánkban zajlik az Európai Unió területén. Munkánk eredményének legmeggyőzőbb bizonyítéka számunkra, hogy a festulolium fajok tekintetében legnagyobb magtermesztő partnerünk hazánkban és egyben felhasználó partnerünk is a Hegykői Mezőgazdasági Zrt., aki több mint 200 hektáron évente, mintegy folyamatos visszajelzéssel szolgál számunkra immár 4. éve. Valamint az egyes festulolium fajokkal végzett kísérleti tábláink szántóföldi bemutatók keretein keresztül kerülnek “publikálásra” ez év tavaszán a mezőcsáti Narivo Kft.-nél, valamint a paksi Milkmen Kft.-nél.

A festulolium fajok létjogosultságát a kérődzők takarmányozásábana DLF és a Vital-Feed legújabb tanulmányai bizonyítják. Ma már tudjuk, hogy a perje alapú festuloliumok hektáronkénti hozama 15-30%-al magasabb, mint az olasz vagy angolperjék eredményei, ami a kísérleti eredmények szerint az esetlegesen második évben elérheti az 40-50%-os többletet. Ma már azt is látjuk és a hazai eredmények is alátámasztják, hogy a festuloliumok új generációjának takarmányozási értéke magasan felülmúlja a perjeféléket, a csenkeszfélék stressz rezisztenciájával, szárazságtűrésével és “újrasarjadási” képességével párosulva, ami az igazán nagy áttörést jelenti a fűfélék takarmányozási felhasználása területén.

5-8%-KAL MAGASABB NDF EMÉSZTHETŐSÉG

Amikor szarvasmarha takarmányozásról beszélünk a legfontosabb támasztott kritérium a sejtfal emészthetősége. Az alábbi ábrán láthatjuk a festulolium fajok kimagasló DNDF emészthetőségét, a csenkesz és a perjefélékhez képest. A kutatások bizonyítják az NDF emészthetőség minden százalékpontos növekedésével nő a takarmány hasznosulás mely természetesen a tejtermelés emelkedését vonzza maga után.


A festuloliumok új generációja egészen új alapokra helyezi a takarmánycélú fűtermesztést.

FESTULOLIUM-TÖBB MINT A “RÉSZTULAJDONSÁGOK” ÖSSZEGE.

A termőterület kondícióitól és a fajtától függően a festulolium 5-25%-al magasabb takarmányhozamot és magasabb perzisztenciát biztosít hektáronként mint az olaszperjék. A festuloliumok sokkal nagyobb toleranciát mutatnak a fagyokkal és az aszályos időszakokkal szemben, (gyökérmélység 1,5-1,8 méter). Mindezek mellett a betegségekkel szembeni ellenálló képességük kiváló. A festulolium tehát magasabb, biztosabb hozam, kimagasló takarmányozási értékkel. A csenkesz és a perje sikeres keresztezésének eredménye mindkét “komponens “ kimagasló tulajdonságainak heterózis hatása a DLF Vital-Feed festuloliumai, melyek mondhatnánk példái annak, hogy kétszer kettő néha öt.