A festulolium fűfélék ismét bizonyítottak

A festulolium fűfélék ismét bizonyítottak

A Vital-Feed Kft.-nél hagyományossá vált már, hogy minden évben egyfajta értékelést kérünk az ország legkülönbözőbb pontjain és nagyon eltérő körülmények között gazdálkodó partnereinktől a festulolium fűfélékkel és keverékeikkel kapcsolatos .....

A Vital-Feed Kft.-nél hagyományossá vált már, hogy minden évben egyfajta értékelést kérünk az ország legkülönbözőbb pontjain és nagyon eltérő körülmények között gazdálkodó partnereinktől a festulolium fűfélékkel és keverékeikkel kapcsolatos termesztési és takarmányozási tapasztalataikról. Úgy gondoljuk ez ma már közel másfél évtizednyi termesztési tapasztalat után különösebb magyarázatra nem szoruló tény, hogy a szántóföldi intenzív fűfélék Magyarország legjobban termelő szarvasmarha állományainál egyik legfontosabb összetevője a takarmányadagnak.

A festuloliumok közül a hazai termesztésben levő fajtáink, mint a Helus, Becva és a legújabb festulolium keverékek, mint a Festumax a DLF Seeds világelső genetikájával a Vital-Feed Kft. és termelő partnerei tapasztalataival, az idei betakarítási időszakban is bebizonyította, hogy a kiválasztott fajták Magyarországon minden körülmények között és minden talajtípuson mind beltartalmi paraméterek, mind hozam tekintetében biztonságosan termelhető és felülmúlja a gabonaszenázs keverékeket. De beszéljenek helyettünk inkább termelőpartnereink saját tapasztalataikról.

Ruff János, Magyaralmási Agrár Zrt., Magyaralmás

A Magyaralmási Agrár Zrt. a festulolium fajták Magyarországi megjelenése óta eredményesen termeszti szarvasmarha állománya számára az egy éves típusú és a több évre alkalmas szenázs-kaszáló vegyes hasznosítású vetőmagkeverékeket egyaránt. Talajaik közepes termőképességűek. Ruff János, a növénytermesztés vezetője a következő terméseredményekről adott tájékoztatást. A Becva festuloliumot egyszer kaszáltuk 38% száraz anyag mellett a gyenge talajú tábla 16,9 t/ha termést adott, míg a jobb minőségű talajon 27,5 t/ha termést takarítottunk be. A fű után másodveteményként BMR típusú silócirkot vetettek. Tápanyag-utánpótlásként ősszel 100 kg MAP 11:52, tavasszal NS 20:24 160 kg/ha, és 120 kg CAD 27 került kijuttatásra. A nagyobb termést adó táblán 2 éve szervestrágyázás is történt. A szénatermésünkkel is elégedettek vagyunk. A Meadowmax 1-ből 5 t/ha valamint 8,1 t/ha mennyiséget hoztunk le. A Meadowmax 3 keverék 4,4 és 4,7 t/ha szénát termett sanyarú körülmények között, gyenge termőképességű talajon.


Varga István, Bátortrade Kft., Nyírbátor

A Bátortrade Kft. nagyrészt előnytelen adottságokkal bíró, savanyú nyírségi homoktalajokon gazdálkodik. Meadowmax keveréket több éve használnak széna előállítására, megelégedésükre. Becva és Achilles festuloliumokat vetettek 2020 őszén. Varga István növénytermesztő az alábbi terméseredményeket osztotta meg velünk. Első kaszálásra 15 t/ha szenázst takarítottak be 35% szárazanyag-tartalommal. Második kaszálásra 4,5 t/ha szénatermésünk volt. Talajelőkészítés sekély szántás 20–22 cm mélyen, utána 2 kompaktor felhasználásával. Tápanyag-utánpótlást a következőt biztosítottunk: 2 éve szervestrágya 30 t/ha. Ősszel 2 q komplex 16-16-16 műtrágya. Február végén 2 q pétisó, március végén 1 q folyékony nitrogén 27%. Második kaszálás előtt 1 q folyékony N 27%. A rendkívül előnytelen tavaszi időjárás mellett határozottan elégedettek vagyunk a festuloliumokkal és az idén növeljük a termőterületet.


Vindinger Martin, Nyakas Farm Kft., Hajdúnánás

A festulolium termesztésére bevont területek heterogén talajszerkezetű szikfoltos táblák. Elővetemény silókukurica volt a táblákon. Tápanyag-utánpótlásként 25 t/ha szerves trágyát szórtunk ki. Tenyészidőszakban 200 mm csapadékot kapott összesen. A rendkívül kedvezőtlen időjárás ellenére elégedettek vagyunk a hozamokkal. Az első kaszálás 05. 24-26-án volt, 20,2 t/ha szenázst takarítottunk be 36,5% szárazanyag-tartalommal. A második kaszálás előtt 1 q ammónium-nitrát műtrágyát juttattunk ki. A második kaszálás termése 7 t/ha szenázs, 40% szárazanyag-tartalommal, 06. 18-án. A harmadik kaszálás alá 150 kg pétisót adtunk 25 mm öntözéssel. Ezt a hozamot szénaként szeretnénk betakarítani a közeljövőben. A biztos termésű, magas emészthető rosttartalmú tömegtakarmánybázis megteremtése érdekében jelentősen növeljük ebben az évben a festulolium vetésterületét.


Hirják László, Agrária Zrt., Szentgáloskér

6 éve termelünk sikeresen olaszperjét a tejelő szarvasmarha állományunk részére 25–30 hektár területen. Ez fedezi a nyári időszakra szánt könnyen emészthető rostforrást. Az agrotechnológia fő elemei évről évre változatlanok, az előírt technológiát követjük. A megfelelő termés eléréséhez a nitrogénműtrágyát nem szabad sajnálni a növénytől. Ez hozamban és nyersfehérjében is visszaköszön. Megfigyeltük továbbá, hogy a legjobb eredményt mindig a repce-elővetemény után értük el. A 2020-as vetési szezonban a Becva fajtát telepítettük. A kiváló korai fejlődési szakasz után a télbe megfelelő fejlettséggel ment az állomány. Az idei tavaszon a sokáig elhúzódó hideg időjárás miatt kései szenázsolásra számítottunk, de ehhez még hozzájárult az is, hogy a májusi esők előtt nem tudtunk kaszálni, így egy késői, május 25-i első betakarításunk lett. Ez meglátszott a termésben, hiszen 30 t/ha hozamot értünk el. Féltünk, hogy az előrehaladott fenológiai fázis miatt a minőség viszont gyenge lesz, de szerencsére a minőségi paraméterek nem romlottak le. Sikerült egy jó minőségű takarmányt készítenünk. 60% NDFd30, 16% nyersfehérje, kiváló erjedéssel (tejsav:ecetsav = 11:1). Ilyen késés rozsszenázs készítésnél már gondot okozott volna.


Az elmúlt években a füvet mindig csak egy kaszálásra tartottuk meg, ezután kiműveltük és rögtön kukoricával vetettük el a területet. Ez az esetek nagy részében sikeresen működött, bár kockázatos. Az idei vetési szezonra azonban más hasznosítás mellett döntöttünk. Elit magot vetünk, aminek az első növedékét szokásos módon besilózzuk, a második növedékből viszont elsőfokú magot fogunk, amit a forgalmazó/termeltető megvásárol tőlünk. Így az állattenyésztési és a növénytermesztési ágazat is hasznot húz a termelésből.

Gulyás Tibor, Hidráns Kft., Szil

A fűszenázs kiváló rostforrás magas fehérjével, első osztályú emészthetőséggel. Megfelelő szecskamérettel nagyon jó étrendi hatása van. Ezért termesztjük már tíz éve, minden évben 60–70 hektáron. A klímaváltozás miatt őszi vetésű takarmánynövényként nagyobb biztonságot ad. Kihasználja a csapadékosabb őszi-téli hónapokat a növekedéshez. Tavasszal igyekszünk minél korábban betakarítani az első kaszálást, mert tapasztalatunk szerint így még egy jó második kaszálásra számíthatunk. Az első két kaszálásból szenázst, a harmadik-negyedik kaszálásból pedig szénát készítünk. Az idei évben a FestuMax keveréket próbáltuk, amivel nagyon meg voltunk elégedve. 18 t/ha az első kasszálás, 8 t/ha a második kaszálás eredménye fonnyasztott súlyban. Sajnos az első kaszálás után azonnal megjött az eső, így nem volt lehetőségünk műtrágyát kijuttatni, ami még emelt volna a hozamon. A megtermelt mennyiség nagyjából fél évre elegendő. Hosszabb távon a tárolókapacitások bővítésével szeretnénk ezt a mennyiséget növelni, hogy egész évben tudjuk etetni. A nyári hónapokban adjuk nagyobb mennyiségben, ezzel csökkentjük a hőstressz okozta termelésingadozást.

Láncz Miklós, Mocsai Búzakalász Szövetkezet

Több év kihagyás után döntöttünk úgy tavaly, hogy intenzív füvet akarunk termeszteni a tejelő állomány számára. Ezzel nem voltak jó tapasztalataink a múltban, de azóta nálunk is sok minden változott, főként az agrotechnikában. Akkoriban olaszperje után kukoricával próbálkoztunk, nem sok sikerrel, a késői szenázslekerülés miatt. Az volt az elvárásunk, hogy több és olcsóbb takarmányt állítsunk elő, mint korábban, amikor csak rozst vetettünk. Ez hozamban mindenképpen sikerült, mivel az első kaszálás 12,7 t/ha (35% száraz anyag), a második kaszálás 8,5 t/ha (40% száraz anyag), és még várható egy 3. kaszálás szénának. Rostemészthetőség kiváló (NDFd30: 73,46%). A tehenek most kezdték enni, és szívesen fogyasztják. 8 kg/nap adagot kap a nagytejű csoport. A meleghullámok után szépen visszajön a tej, amint érkezik a lehűlés, illetve a beltartalom is jónak mondható: 3,65% zsír, 3,3% fehérje, 40 kg/nap fejési átlag.

Nálunk nagyon jól összeszokott stabil csapat dolgozik a szenázskészítésen, mindenki tudja a dolgát és mindenki lelkiismeretesen odateszi magát. A gépek állapota jó (új kaszák, traktorok, rendkezelők). Ha meg kell állnunk 3 órára, mert még nincs ott a száraz anyag, amit szeretnénk, akkor megáll mindenki és türelmesen vár. Szintén nagyon nagy előny, hogy 2 éve még szorosabb lett a kapcsolat az állattenyésztés és a növénytermesztés között, mivel a takarmánytermesztés felügyelete is a feladataim közé tartozik azóta. Mindig azon voltam, hogy minél több szenázst tudjak megetetni a tehenekkel, főleg a nyári időszakban, aminek az lett a vége, hogy az üszőktől meg kellett vonni. Most az üszőknek is fog jutni rozsból, illetve lucernából egész éven át. Sikeresnek mondhatom az első évünket a nehézségek ellenére. Azt is látjuk már, hogyan tudunk még javítani az eredményeinken. Több tápanyaggal jobb hozamot és fehérjebeltartalmat tudunk elérni.

Széchenyi 2020 pályázati logó