DLF lucerna – Kérdések és válaszok

DLF lucerna – Kérdések és válaszok

DLF lucernafajták a gazdaság profitabilitása és rentabilitása érdekében nemesítve

  • Extrém szárazságtűrés, magasabb fehérjetartalom, mint a szója vagy a kukorica
  • Nincs szükség nitrogén-utánpótlásra, tökéletes összetevője tömegtakarmányainknak

Kérdései fogalmazódnak meg a DLF lucernáival kapcsolatban? Alább pár felmerülő kérdésre adunk választ:

1. Mit jelent a „multi-leaf” fajta és milyen előnyökkel járnak?

A „multi -leaf” azt jelenti: több mint három levél. A legtöbb piacon kapható fajta „trifoliate” vagyis háromleveles variációk. A „multi-leaf” fajtákkal mondanom sem kell sokkal nagyobb esélyünk van tökéletes minőségű tömegtakarmányt csinálni, mint a háromleveles fajtákkal. Mindemellett a hozam egyértelműen magasabb.

2. Mi a legnagyobb különbség a lucerna és a here között?

A lucerna sokkal magasabb perzisztenciával rendelkezik mint a herefélék. Igaz a fehér here több kaszálást biztosíthat évente mint a lucerna, viszont a lucerna sokkal szárazságtűrőbb, hamarabb fejlődésnek indul, valamint megtelepedése a szegényebb talajokon is gyors és biztos.

3. Mit jelent a DLF lucernák FD-értéke?

Az FD-érték vagyis angol szinonímával a „fall-dormancy” a nyugalmi állapot elérésére való hajlam szerinti besorolás, melyet 1-től 10-ig terjedő skálán értékelünk. Az FD1 értékkel rendelkező fajták ezt a nyugalmi állapotot nagyon kora ősszel elérik. Az FD10 értékkel rendelkező fajták a nyugalmi, alvó állapot elérését nagyon későn, nagyon rövid időre érik csak el vagy egyáltalán nem képesek rá. Így ezek a fajták sokkal inkább ki vannak téve az időjárás és főleg az alacsony hőmérséklet károsító hatásainak.

4. Mit jelent még számunkra az FD-érték?

Az FD-érték azt is előrevetíti számunkra, hogy hány kaszálást hozhatunk le évente az adott fajtából (itt mindenképpen megjegyzendő, hogy az értékek kizárólag a fajtában levő genetikai potenciál és az adott éghajlati típustól nagymértékben függ).

5. Mi is az a LR- vagyis „lodging resistante” érték?

Többször megesik, hogy a kaszálás ideális időpontja ilyen-olyan okok miatt késik. Ilyenkor óriási szerepe van a fajta LR-értékének, vagyis, hogy lucernánk öregedése minél később kezdődjön el. Hozamveszteség és minőségi romlás nélkül képes legyen átvészelni ezt az időszakot.

6. Legeltethető-e a lucerna?

Vannak fajták, amik igen, de a legtöbb fajta az intenzív legeltetést nem tolerálja. Vannak kimondottan legeltetésre is szánt fajták, melyek koronagyökerei alacsonyabban vannak. Ez a legfontosabb kritérium, hiszen ha a koronagyökér megsérül, akkor a növény elpusztul.


7. Szükséges-e a lucernához bármiféle oltóanyagot, adalékanyagot használnunk?

Egyértelműen NEM! Óriási marketing manapság a Rhizobiumos kezelés, vagyis a magokat bevonattal látják el. Ez a hazai viszonyok mellett teljesen felesleges pénzkidobás. Ugyanis az olyan területeken van értelme az ilyen kezeléseknek, ahol még nem fordult elő sem lucerna, sem pillangós kultúrnövény. A lucerna és a Rhizobiumok szimbiózisban való együttélése ismeretes számunkra. Belátható, hogy a hazai viszonyok mellett az állattenyésztő gazdaságokban a takarmánynövények rotációja eredményeként nincs olyan terület, ahol használatuk indokolt. Másféleképp, számomra több funkcionális szakmai és ökonómiai kérdést vet fel, de ez a téma megérne egy külön „misét”.

8. Hogy alakul a fehérjetartalom a többi tömegtakarmány-növényünkhöz képest?

Egy jó lucernafajta általános fehérjetartalma 19–20%, melynek 70%-a emészthető. A legújabb fű festulolium fajtáknak 15–17%, melyek emészthetősége 80% feletti. Gabonaszenázsok esetében a fehérjetartalom 13–15% emészthetősége jóval elmarad a lucerna és a festulolium hibridfű fajtákhoz képest.

9. Miért mondjuk, hogy a lucernák extrém szárazságtűrők?

Ezeknek a fajtáknak annyira mélyre nyúló gyökérzetük van, hogy a talaj olyan rétegeiből képesek a nedvességet hasznosítani, ami más növények számára hozzáférhetetlen.

10. Vethetjük-e a lucernát együtt a fűvel?

Mivel a lucerna önmagában nem elégíti ki a szarvasmarha takarmányozási igényeit, így javasoljuk sok esetben az együtt vetést. Rendkívül jó megtelepedő képesség talajtakarás, ezáltal gyomelnyomó hatása miatt, valamint a megfelelő fehérje-energia arány elérése érdekében, fantasztikusan kiegészítik egymást.

11. Miért kell hagyni, hogy a lucerna egyszer egy évben virágozzon?

A lucerna a virágzás alkalmával olyan tartalék tápanyagokat épít be, melyek segítik a káros környezeti tényezők, vagy például a tél átvészelését. Így javasoljuk, hogy hagyjuk a lucernáinkat évente egy alkalommal virágozni.

12. Hogyan válasszuk meg a lucerna kaszálásának időpontját?

Ez a kérdés már egy többször lerágott csont, vagyis a legmegfelelőbb időpont a korai „zöldbimbós” állapot, a megfelelő emészthetőség és fehérjetartalom elérése és megtartása érdekében.

13. Miért is kell különös figyelmet szentelni a kaszálásra és a szárításra?

A kaszálásnál sokkal fontosabb, kiemelt figyelemmel kell lenni a rendkezelésnél. Megválasztani a megfelelő gépet és a megfelelő időpontot, hiszen a levelek sokkal előbb száradnak mint a szár és ilyenkor pergésre hajlamosak. A nem megfelelő betakarítás esetén a hozam akár 40%-a veszhet el a nem megfelelő eljárás következményeként.

Széchenyi 2020 pályázati logó