Egy teljes év egy napi munkában

Egy teljes év egy napi munkában

A tejtermelő tehenészetekben évről évre a legösszehangoltabb feladat és egyben a legnagyobb beruházás is a jó minőségű tömegtakarmányok elkészítése, a szükséges mennyiségben és a lehető legjobb minőségben.


A betakarítás folyamata egy - egy takarmánynövényünk esetében csupán egy nap munkafolyamatot vesz igénybe, mégis döntően ez az egy nap határozza meg a következő év jövedelmezőségét. Egy, a megfelelő időben és vegetációs stádiumban betakarított takarmánynövényünk esetében is törekednünk kell arra, hogy minőségének és kívánt beltartalmának megőrzése érdekében, minél gyorsabban biztosítsuk a fermentáció legoptimálisabb környezeti, mikrobiális feltételeit. A ViTAL-FEED Kft., mint a Chr.Hansen cégcsoport magyarországi disztribútora, az elmúlt évek során elvégzett kísérleti eredményekkel kívánja felhívni a figyelmet ill. alátámasztani, miért és milyen adalékanyagokat használjunk, hogy tömegtakarmányaink fermentációs folyamatának legideálisabb mikrobális környezetet teremtsünk. Chr.Hansen precíziós robotikának köszönhetően a termékeiben alkalmazott baktériumtörzseket ún. szuperszelekcióval választja ki. Figyelembe véve a szenázsok és a szilázsok erjedési folyamatainak legáltalánosabb és leggyakrabban előforduló hibáit. Különös figyelmet szentelve a hőmérséklet emelkedés, rossz irányba indult erjedési folyamatoknak. Az elmúlt évek tanulmányai ugyanis egyértelműen igazolják, hogy a silózási adalékanyagok összeállításánál „végzett nemzetség-faj-törzs” szelekciónak komoly létjogosultsága van, hiszen egy-egy adalékanyag funkcionalitását nem a törzsek, sokkal inkább az „alkalmazott fajok” határozzák meg. Ez a képesség teszi egyedülállóvá a Chr. Hansen termékeit a világon. A SiloSolve® portfólió a silózás, és szenázsolás során fellépő legtöbbször előforduló hibákat hivatott javítani, így biztosítva az általános jó minőséget és annak gazdasági megtérülését.

MAGAS SZÁRAZANYAG-TARTALOM

A jobb aerobstabilitás és jobb fermentáció következtében akár 35%-kal csökkenthetjük takarmányaink szárazanyag-veszteségét. Amikor tömegtakarmányaink levegővel való érintkezésnek, oxigénnek vannak kitéve (akár a megbontás után is), elszaporodnak az élesztő és penészgombák, nagymértékben emelkedik a hőmérséklet a szenázs vagy szilázs belsejében. Ezek a folyamatok a fermentáció során komoly szárazanyag-veszteséghez vezetnek. Magas szárazanyag-tartalommal betakarított takarmányaink vagy olyan takarmánynövényeink esetében, melyek nagyon magas szárazanyag-tartalommal rendelkeznek, mint például a silókukorica ezen folyamatok koordinálása a legfőbb feladatunk. A SiloSolve® FC jobb aerobstabilitást eredményez, gátolja a penész és élesztőgombák szaporodását. Egy egyedülálló „oxigénbefogó” törzskombinációval a Lactobacillus Lactis0224, mely a gombafajok elszaporodását hivatott gátolni, valamint a Lactobacillus Buchneri (heterofermentatív törzs), mely ecetsavat termelve gátolja a káros mikroorganizmusok elszaporodását. Így biztosítva takarmányaink kiváló aerobstabilitását.


A grafikonon egyértelmű szignifikáns különbség figyelhető meg az aerobstabilitás tekintetében, a silódomb belsejében lezajló hőmérséklet változás és az eltelt idő függvényében. Ugyanis a kezeletlen takarmány esetében már a 96. órában a takarmány hőmérséklete átlépi a környezeti hőmérséklet maximumát, míg a SiloSolve®-val kezelt termék esetében ugyanez a jelenség csupán a 186. órában figyelhető meg, mindösszesen 3,6 oC-fokkal, majd szinte azonnal beáll egy állandó értékre. Szembetűnő még az óriási különbség a kezelt és kezeletlen termények között a hőmérsékletkülönbség mértékében és nagyfokú ingadozásában.


A fermentáció 90. napján 20 oC-os környezeti hőmérséklet mellett a takarmányban lévő penészgombák száma 98,2%-kal kevesebb, az élesztőgombák száma 99,2%-kal kevesebb a SiloSolve®-val kezelt termény esetében.

ALACSONY SZÁRAZANYAG-TARTALOM

A másik leggyakrabban előforduló hiba az alacsony szárazanyag- tartalom. Ilyenkor takarmányaink a fermentáció során hajlamosak az ún. klosztridiumos erjedésre. A klosztridiumok elszaporodása nagymértékben csökkenti a szárazanyag-tartalmat és a fehérjetartalmat takarmányainkban. A SiloSolve® MC és EF termékeket kifejezetten úgy alakították ki, három baktáriumtörzs speciális kombinációjával, valamint enzim felhasználásával:

SILOSOLVE® EF/MC

  • Enterococcus Faeceum DSM22502/1k20602
  • Lactococcus Lactis DSM16568/1k20720
  • Lactobacillus Plantarum SR3.54(NCIMB30117/1k2083
  • Xylanase (EF)

A törzsek ilyen módon megfelelő kombinációja megakadályozza a nemkívánatos mikrobák, klosztridiumok elszaporodását. Mindezek mellett javítja az erjedést, csökkenti a szárazanyag-tartalom veszteséget és a fehérjeveszteséget, ízletesebb takarmányt eredményez, mely fokozza a takarmányfelvételt és akár 2–5%-kal magasabb tejhozamot, így jobb megtérülést eredményez. Az elmúlt évek kísérleti eredményei igazolják, hogy a SiloSolve®- val kezelt és kezeletlen takarmányok között komoly szignifikáns különbségek mutatkoznak a tejsav-ecetsav arány változásában,


az általános romlási folyamatokban (a SiloSolve® MC-vel kezelt terményben akár 50%-kal alacsonyabbak a romlási veszteségek),


valamint a takarmány ammónia-N-tartalmának tekintetében is.

A SiloSolve®-val kezelt takarmányban 26%-kal kevesebb az ammónia-N felhalmozódása. A SiloSolve®-val kezelt szenázsok és szilázsok egyértelműen jobb tejminőséget, tejkihozatalt eredményeznek. Kísérletek tapasztalatai szerint a szomatikus sejtszám alakulása is szignifikáns különbséget mutat.


FCM/DMI vagyis a zsírtartalomra korrigált tejkihozatal a bevitt száraz anyag függvényében.


Levonva a következtetéseket, egyértelműen állíthatjuk, hogy a SiloSolve® használatával a jobb minőségű, jobban emészthető és hasznosuló tömegtakarmányaink biztosabb megtérüléshez vezetnek.

Széchenyi 2020 pályázati logó