Fű, Tej, Profit

Fű, Tej, Profit

Az utóbbi évek szeszélyes időjárása és a kizárólag kukorica és lucerna bázisú tömegtakarmányozási gyakorlat sok helyen nehéz feladat elé állította a szarvasmarhatartó telepek sokaságát.

A több lábon álló –több növényfajra alapozott tömegtakarmány bázist használó telepek sokkal könnyebben vészelték, vészelik át ezt a nehéz időszakot, magas termelési szinttel rentábilisan termelve. Mind gazdaságossági, mind élettani szempontból a bendőemésztést támogató magas emészthető NDF tartalmú tömegtakarmányok kerültek az érdeklődés középpontjába.

A tej és marhahús előállításának üzletága nagyban függ attól, hogy rendelkezésre áll-e a szükséges hatalmas mennyiségű és lehető legjobb minőségű szálastakarmány. A fű, illetve a fű-here keverékek jelentik a szarvasmarhák természetes táplálékát, és a modern fű- és hereváltozatok, a füves területek telepítésének, fenntartásának és alkalmazásának modern technológiái, valamint a megfelelő takarmányozási gyakorlat lehetővé teszi magas mennyiségű tej, valamint marhahús megtermelését.

Riportunkban hazai termelőket kérdeztünk ennek a technológiának az alkalmazásáról, tapasztalataikról eredményeikről!

Pető József - növénytermesztési ágazat vezető - Jászapáti 2000 Mezőgazdasági Zrt.

2014 őszén vetettünk először Jeanne-t, szeptember 23-án lucerna törésbe. Vidékünkön a csapadékeloszlás miatt ez a jó megoldás. Ősszel 1,5 q/ha NPK műtrágyát szórtunk ki alá. Tavasszal az első növedék 2q/ha 27% N tartalmú műtrágyát kapott. A tavaszi csapadék mennyisége 8 mm volt összesen a 3; 4; 5 hónapban. Az állomány az aszály ellenére szép volt, nem sárgult kimondottan ép széles levélzettel. Így takarítottunk be 05.06.-07- én 17,5 t/ha termést 35% Sza. tartalommal. A betakarítást követően azonnal kijuttattunk 1,5 q/ha 27% N tartalmú műtrágyát, amit 45 mm csapadék követett 4 nap alatt. A második betakarítás 06. 08-án kezdődött.

Sztupa Gergely - növénytermesztési ágazat vezető - Pusztaszabolcsi Mg Zrt.

Második évben vetettünk Jeanne olaszperjét. 2014 09. 15-én vetettük. Sobac technológiát használunk. Bacteriolit-tel kezelt szervestrágya kerül kijuttatásra vetésmélységbe bedolgozva 15 t/ ha mennyiségben. Tavasszal február végén 94,5 kg/ha N március végén 67,5 kg/ha N került kijuttatásra. A csapadék mennyisége 02; 03; 04 hónapban 10 mm volt. Az első betakarítás 05. 10-én volt. 20,7 t/ha termett 35% Szárazanyaggal. Ami tetszik benne, nagyon jó a levél szár aránya, jó az áttelelése, nem száradnak le az alsó levelei. Lassabban kalászol 7-10 nap áll az optimális betakarításra rendelkezésre. A második növedék betakarítása 06.10-én kezdődik.

Szilágyi Antal - növénytermesztő - Béke Agrár Kft., Orosháza

Első alkalommal Jeannet vetettünk, 2014. 09. 03-án. Árpa volt az elővetemény. Tárcsa majd két kompaktor ezután egy germinátor következett a talajelőkészítésben. A vetést hengerezés követte. Ősszel 1,5q/ha Ammónium nitrát alapműtrágyát kapott. Tavasszal március 05-én 2q/ha Ammónium nitrát lett kiszórva. Meglepett a növény rendkívüli növekedési erélye, és az aszályos időjárás ellenére adott termés mennyisége. Jobban jártunk mint ha rozst vetettünk volna. A betakarítást 05.11-én kezdtük 44,2 ha-on 21,52 t/ha termést takarítottunk be 35% átlagos szárazanyag tartalommal. Ezután kukoricát vetettünk, a feltörés nehéz volt, de a visszamaradó jelentős mennyiségű szerves anyag biztosan kedvezően hat a talajra.

Dr. Varga Gábor - igazgató - Hegykői Mezőgazdasági Zrt.

A Hegykői Mezőgazdasági Zrt. 2006 óta , szinte az elsőként az országban vet minden évben olaszperjét vagy intenzív hibrid takarmányfüvek keverékeit, az alternatív tömegtakarmánybázis biztos megteremtése érdekében A termesztési technológia egyik legfontosabb elemének a szerves trágyázott területet tartjuk, 15- 18 tonna/ha mennyiségben, majd azután a területet egy hónapig pihentetjük. Az aprómagnak megfelelő magágyelőkészítés után a vetőmagnak meggyőződésünk, és a lehetőségeink szerint minden évben augusztus 20. napjáig „földben kell lennie. A tapasztalatok azt mutatják , hogy ebben az esetben egy szerencsés időjárás esetén ugyanabban az évben október közepén „le lehet hozni róla az első növedéket” . 2014 /15 ös tenyészidőszakban 60 ha füvet vetettünk a tápanyagutánpótlást a szervestrágyán felül őszel 200 Kg / ha 27-es Nitrogént szórtunk ki, majd a tavasszal 150 Kg/ha 27-es került kijuttatásra. A tavaszi első betakarítás 2015 05.12-én történt, egymenetes betakarítást alkalmaztunk. A zöldtömeg mennyisége átlagosan 30 tonna/ha volt . A szenázs beltartalmi paraméterei még ismeretlenek június 12-én, de a cukortartalma már most tapintásra érezhetően magas.

Filatz Ferenc - vezérigazgatói szaktanácsadó - Komáromi Mezőgazdasági Zrt.

A Komáromi Zrt-ben régóta törekszünk arra, hogy a tehenek takarmány adagjában nagyobb arányban szerepeljen a jó minőségű, könnyen emészthető rostot tartalmazó fű- vagy gabonaszenázs. Meggyőződésem, hogy a magas termelésű tehenek egészséges takarmányozása ma már ezen alkotóelemek nélkül elképzelhetetlen, mert ezek tudnak a takarmányadagba könnyen emészthető struktur rostot vinni. Emésztésük nem jár nagy mértékű hőtermeléssel, ezért a nyári takarmányadagban a részarányukat indokolt megemelni, így csökkenthető a nyári hőstressz okozta termeléskiesés. Tavaly ősszel vetettünk először a Jeanne olaszperjéből olyan táblába, amiről előtte takarítottuk be a silókukoricát. A vetése október elejére esett, ennek ellenére - köszönhetően a jó agrotechnika megválasztásának is - nagyon gyorsan kikelt és így megfelelően telelt át. A kései vetés és a tavaszi aszályos idő ellenére is nagyon jó tömeget adott. A sikeres termesztéséhez úgy gondolom, hogy oda kell figyelni a megfelelően aprómorzsás magágy készítésére, a vetésidő megválasztására és ami nagyon fontos: a tápanyag utánpótlásra. Kiemelném a fajta jó levél- szár arányát és a növekedési erélyét.

Pethő Zoltán- növénytermesztési igazgató - Agroprodukt Zrt., Pápa

Az olaszperje részvénytársaságunkban a tehenészetek egyik legfontosabb takarmánynövénye. Több mint 400 hektáron termesztjük. Több fajtát próbáltunk ki az elmúlt 6 évben. A „Jeanne”-t évek óta látjuk a környékünkön, ezért is vetettünk közel 120 hektárra bátran ebből a fajtából. Nem okozott csalódást, állja a versenyt a piacon kapható legjobbakkal. A leggyengébb adottságú területen, tavaszi aszályban is jól teljesített. Hasonló nagyságrendben a jövőben is szerepelni fog a vetéstervben. 3-4 nappal későbbi a fejlődése az általunk termesztett, más fajtához képest és ez kényelmesebbé teszi az egyébként pontos időzítést megkívánó betakarítást.