Lassan és gyorsan lebomló rostokra is szükség van az egészséges emésztéshez

Lassan és gyorsan lebomló rostokra is szükség van az egészséges emésztéshez

Lassan és gyorsan lebomló rostokra is szükség van az egészséges emésztéshez

Agro Napló - Csurja Zsolt 

Második alkalommal rendezte meg a szántóföldi takarmánynövények fajtabemutatóját a Fejér megyei Szabadhídvéghez tartozó Pélpusztán a VITAL-FEED Kft., a DLF Seeds & Science magyarországi képviselője. A fókuszban a modern szenázskészítés és az alkalmazható fajták voltak, az eseményen pedig előadott a világ legnagyobb tejsavbaktérium gyártó cége, a Christian Hansen is.

A dán tulajdonú vállalat jelenleg a világ legnagyobb genetikai bázisával rendelkező lucerna-, fűmagnemesítője és előállítója. A cégnek világszerte 19 nemesítő üzeme van, ebből 3 található Közép-Európában. A DLF több évtizedes nemesítői munkájának eredménye a perjefélék és csenkeszfélék legkülönbözőbb keresztezési variációiból megalkotott Festulolium, illetve az olyan here- és lucernafajok előállítása és lokalizalt nemesítése, amelyek a legjobban alkalmazkodtak az adott éghajlati klimatikus viszonyokhoz.

A DLF a közelmúltban megvette az egyik legnagyobb európai lucernanemesítő céget, a francia Florimond Desprez-t, így nagyon jó lucernaváltozatokat készítenek, amivel elsősorban a kontinentális éghajlat igényeit szolgálják ki.

Martin Müller, a DLF Seeds & Science termelési igazgatója a Festulolium új változatairól, a fűszilázsról, a rozsról, illetve a lucernáról beszélt. A Festuloliumok Magyarországra ajánlott változatoknál arra is összpontosítottak, hogy az első vágás kifejezetten magas hozamot hozzon, hiszen hazánkban nem mindenki alkalmazza a második vágást. A termék kialakításakor a jó téltűrésre is nagyon figyeltek.

„Általánosságban olyan változatokat választottunk ki Közép-Európa számára, amelyek a Csehországban elvégzett kísérleteink alapján kifejezetten alkalmasak erre a klímára. A Helus az első új változatok között, amit először a tavalyi évben, 2017-ben próbáltunk ki Magyarországon. Ez egy réti csenkesz-olaszperje keverék, aminél kifejezetten arra összpontosítottunk, hogy ellenállóbb legyen a betegségekkel szemben. Az Achilles egy, az előzőhöz hasonló változat, amit a réti csenkesz és az olaszperje keresztezéséből alakítottunk ki. Leginkább a keverékekbe, lucernával és vörös herével szoktuk javasolni. A következő a Hostyn, ami gyakorlatilag az Achilles-hez hasonlít. Itt is jellemző, hogy kifejezetten magas az első vágáskor tapasztalható hozam.”

Egy német kísérlet alapján Martin Müller összehasonlította az Festulolium, illetve a rozs adatait, amiből kiderült, hogy a fűszilázs emészthetősége 80% felett van, emészthető rosttartalma magasabb, minősége jobb, mint a gabonaszilázsé. Az első vágás a szenázsnál gyakorlatilag hasonló eredményeket hozott (gabona és a fű is). A fű hozamában egyébként nagyobb az eltérés lehetősége, hiszen megfelelő tápanyagellátás és megfelelő mennyiségű csapadék esetében jóval magasabb hozam is elérhető, mint amit az elmúlt év és jelen év tapasztalatai és eredményei is mutatják. A fűnél általában 1-2 kaszálásról beszélhetünk, így az egy hektárról lehozható mennyiség jóval magasabb, mint a rozs esetében, ezután kukoricát vetni sajnos kockázatos, így az új nemesítésű silócirkokat javasolja – mondta a szakember.

Dr. Orosz Szilvia, az Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft. takarmányanalitikai laboratóriumának igazgatója „Az emészthető rost szerepe a szarvasmarha takarmányozásában” című előadásában az olaszperje jelentőségére és a tehén emészthetőrost-igényére hívta fel a figyelmet. A jó minőségű, 80 százalékos emészthetőségű fűszilázs dinamikusan halad át a tehén emésztőrendszerén, ezért az állatnak javul az étvágya, többször eszik, hosszabb ideig kérődzik, így egészségesebb lesz. Az emészthető, de egyben megfelelő fizikai szerkezettel rendelkező rost pótlására pedig a drága répaszeletnél természetesebb megoldás a fűszilázs és a korai betakarítású gabonaszilázs – mondta a laborvezető. A takarmányadagban a lassan és gyorsan lebomló rostnak egyensúlyban kell lennie, ezért a kukorica-, lucerna-, valamint a jó rostemészthetőségű fű- vagy gabonaszilázs egyaránt szükséges. A fű- vagy gabonaszilázs segítségével sokkal könnyebb összeállítani egy jól működő nyári takarmányadagot, ami segíti a tehén étvágyát fenntartani még a rekkenő nyári melegben is. Ha egy alapanyag nagyon jó emészthetőségű és a betakarításkori időjárási körülmények lehetővé teszik, inkább legyen kissé szárazabb. Így biztonságosabban erjed az alapanyag és több cukor őrizhető meg a szenázsban.

Ezután Michaela Hobikova, a Christian Hansen cég Csehországért, Szlovákiáért, Magyarországért és a Balkánért felelős értékesítési menedzsere beszélt arról, hogy miért tartoznak a világ élvonalába a szenázstartósításban a SiloSolve® tejsavbaktérium készítmények.

A silózási tevékenységet két részre érdemes osztani, egyik fontos része az oltóanyagok és az adalékanyagok megfelelő kiválasztása, ami nagy felelősséget igényel – kezdte. Ha a fermentáció folyamatát megfelelően kézben tartjuk, akkor a szárazanyagtartalom-veszteség nagyjából 12 százalékkal csökkenthető. Ha pedig a megfelelő oltóanyagot használjuk, akkor ez a megtakarítás a 15 százalékot is elérheti. A SiloSolve® termékben található tejsavbaktériumok akár magas pH-érték mellett, tehát 7-es pH-tól felfelé is működnek, ráadásul nagyon jó a szaporodásuk. A második törzs a Lactococcus lactis (SR3.54), ami nagyon fontos a kifejezetten magas fehérjetartalmú szilázsoknál, mert csökkenteni tudja a Clostridium okozta gondokat. A harmadik törzs a Lactobacillus plantarum (CH6072), ami az alacsony pH-ért felelős. A negyedik a Lactobacillus buchneri (LN1819), ami tejsavat, ecetsavat, illetve egyéb anyagokat állít elő, így gombaellenes hatással bír, ami kifejezetten fontos akkor, ha az aerob stabilitásról szeretnénk megbizonyosodni. Az utolsó a Lactococcus lactis (O-224), egy új, kifejezetten a Christian Hansen által levédett baktériumtörzs, ami oxigénelvonó hatással bír. Ez azért roppant fontos, mert azoknak a káros baktériumoknak, amik ellen harcolunk, oxigénre van szükségük. Ezek a baktériumtörzsek pedig a SiloSolve® valamennyi termékében megtalálhatóak.

A SiloSolve® MC elsősorban primer fermentációhoz javasolt, olyan takarmányoknál és terményeknél, amelyek fehérjében gazdag, alacsonyabb szárazanyag-tartalommal bírnak.

A SiloSolve® EF enzimet is tartalmaz, ami gyakorlatilag a jobb és gyorsabb primer fermentációt segíti elő. Főleg alacsonyabb száraz­anyag-tartalom mellett és megfelelő klimatikus viszonyok között érdemes használni. A harmadik új termék a SiloSolve® FC, ami jobb aerob stabilitást, illetve jobb fermentációt biztosít. Ennek használatával a száraz anyag szintjének a helyreállítása akár 40 százalékkal is megnövekedhet, az aerob stabilitás 90 százalékkal nő, továbbá csökken az élesztő- és a penészgombák mennyisége.

A SiloSolve® termékek csökkentik a penész- és az élesztőgombák termelődését, valamint a felmelegedést. Elősegítik a Clostridium, illetve a fehérje csökkenését, a fehérje bomlását és növelni lehet velük a szárazanyag-tartalom helyreállításának a szintjét. A szilázs minősége javul, az állatok több takarmányt vesznek fel, továbbá jobb lesz a termelékenységük.

Mivel a SiloSolve® termékek csökkentik a pH-értéket, az általunk használt tejsavbaktériumok nagyon gyorsan elérik a kívánt eredményt. Mindezt úgy, hogy gyakorlatilag meggátolják a káros mikroorganizmusok a fejlődését és többszöröződését. A szilázs gyakorlatilag 3–5 nap alatt stabillá válik. Továbbá egyértelműen sikerült csökkenteni a penész- és élesztőgombák, valamint a Clostridium jelenlétét a szilázsban. Ha pedig jobb a szilázs minősége, a takarmányfelvétel is egyértelműen jobb lesz, mert a jószágok is szívesebben fogják fogyasztani – mondta Michaela Hobikova.

Széchenyi 2020 pályázati logó