Magasabb tejhozam a DLF Fiber Energy Festulolium fajtáival

Magasabb tejhozam a DLF Fiber Energy Festulolium fajtáival

A cellulózból és hemicellulózból álló sejtfal emészthetősége többek között az időjárástól és a gazdálkodástól függ, de a fűfajták azonos termesztési feltételek között is különbségeket mutatnak.


DLF Seeds minden fajtát vizsgál a takarmányminőség szempontjából, és azokat, amelyek esetében a sejtfal rendkívül könnyen emészthető, sejtfal logóval jelöli:


A könnyű emészthetőség = hatékonyabb takarmányhasznosulás

Hogyan javítható az emészthetőség?

A nagy mennyiségű takarmányfogyasztás eléréséhez a szárazanyag emészthetősége kb. 78-81% vagy annál is nagyobb kell hogy legyen, és ha meg akarjuk érteni, hogy mi befolyásolja a fű emészthetőségét, meg kell vizsgálnunk a fű sejtjeinek alkotóelemeit.

A növényi sejt a sejttartalomból és a sejtfalból áll.

A sejttartalom főleg fehérjéből, nyerszsírból, keményítőből és cukrokból áll, amelyek állandó és rendkívül könnyen emészthető összetevők. Ezeknek az alkotóelemeknek az emészthetősége közel 100%, tehát nehezen javítható.

Némileg más a helyzet, ha a sejtfalat vizsgáljuk. A sejtfal főleg ligninből, cellulózból és hemicellulózból épül fel. Ezek mellett béta-glükánok és pektinek alkotják, azonban ezek is könnyen emészthetőek, így ezeknek az emészthetősége is nehezen fokozható. A lignin emészthetetlen, emészthetősége nem javítható.

Mindez korlátozott lehetőséget ad az emészthetőség javítására, vagyis a cellulóz és a hemicellulóz emészthetőségének javítására, mivel ezeknek az alkotóelemeknek változó az emészthetősége.

Ezek szerint a cellulóz és a hemicellulóz határozza meg a füvek emészthetőségét. A hemicellulóz és a cellulóz a ligninnel együtt alkotják a gyakran neutrális detergens rostnak (NDF: Neutral Detergent Fiber) nevezett részt. Ennek emészthető része a dNDF (digestible NDF), vagy amit DLF Seeds FIBER ENERGY-nek (rostból származó energia) nevez. A Fiber Energy laboratóriumi vizsgálatokkal határozható meg, ezért minden fűfajtát megvizsgálnak és a legjobban emészthetőket a FIBER ENERGY logóval látják el.

A DLF Fiber Energy akár 8 %-kal is javítja a takarmány emészthetőségét, ami évente 730 literrel is megnövelheti egy tejelő tehén tejhozamát, vagy a húsmarha ágazat esetében akár 70 kg élőtömeg gyarapodást érhetünk el.


A megoldás egyszerű: DLF Fiber Energy

DLF Fiber Energy festuloliumot tartalmazó keverékek:

  • Meadowmax 1
  • Meadowmax 2
  • Meadowmax 3
  • Louka 6
  • Grazemax 1
  • Grazemax 2
  • Grazemax 3
  • CovermaxSzéchenyi 2020 pályázati logó