SILOSOLVE® alkalmazása egyértelműen lehetővé teszi az abraktakarmány csökkentését...

SILOSOLVE® alkalmazása egyértelműen lehetővé teszi az abraktakarmány csökkentését...

Üzenet: A SILOSOLVE® oltóanyagok használata lehetővé teszi a takarmányadag abraktartalmának csökkentését.

Alapfeltevés:

A SILOSOLVE®-al kezelt lucerna és fűszenázs bevitele a magas termelésű tejelő tehenek étrendjébe a vizsgálatok szerint lehetővé tette a napi koncentrátum bevitel 0,5 kg-mal történő csökkentését anélkül, hogy negatívan befolyásolta volna a tejtermelést. A SILOSOLVE® oltóanyag javíthatja a takarmány minőségét, az aerob stabilitást és csökkenti a szárazanyag veszteséget. A kezelt tömegtakarmányok etetése az extra mennyiségben etetett abraktakarmányok helyett hozzájárulhat a gazdaság önellátásához, fenntarthatóságához. Jelen kísérlet célja annak vizsgálata, hogy a SILOSOLVE® alkalmazásával készített takarmányt tartalmazó fejadag, napi abrakmennyiség csökkentése kompenzálható-e a jobb minőségű tömegtakarmányok felhasználásával.

A kísérlet alapjai:

A tanulmányt, mint keresztmetszetet az ILVO Állattudományi Intézetben, Belgiumban végezték. Harminckét holstein-tehenet (az adaptációs időszak kezdetén átlagosan 140 nap) vontak be a vizsgálatba. A teheneket két csoportra osztottuk egy kiegyensúlyozott randomizációs eljárással, paritásuk, laktációs napok száma, a napi tejhozam, a testtömeg, a tejzsír és a fehérjetartalom, valamint az abrak bevitele alapján. A kontrollcsoportba tartozó tehenek alaptakarmánya, amely 80%-ban (DM alapon számítva, azonos mennyiségű) kukorica szilázst és fűszenázst tartalmazott oltóanyag nélkül, 9% cukorrépa szeletet és 11% árpa / kukorica koncentrátumot tartalmazott. A kezelt csoportba tartozó teheneket azonos alaptakarmánnyal takarmányozták, azonban a kukorica szilázst és a fű szenázst SILOSOLVE® FC-vel oltottuk be. Mindezek mellett az összes kísérletbe bevont tehén egységes TMR-t kapott és azonos takarmányozasban részesült a tejtermelés stádiumának megfelelően, az előkészítési időszak alatt. A kezelt csoport napi koncentrátummennyisége fejenként körülbelül 0,5 kg-mal csökkent.

Eredmények:

A takarmánybevitel, a tejhozam és az élősúly legalacsonyabb négyzetes átlaga a táblázatban.


A napi abrakbevitel csökkentését kompenzálta a kezelt csoport nagyobb takarmányfelvétele. Végül, a teljes szárazanyag-bevitel nem különbözött a csoportok között. Azok a tehenek, amelyek a SILOSOLVE®-val kezelt alaptakarmányt kaptak, átlagosan 0,3 kg-mal több tejet termeltek, és 0,1%-kal magasabb zsírtartalommal. Mindez anélkül, hogy a SILOSOLVE® használatával a TMR takarmány hányadának átlagára növekedne. Az abrakmegtakarítással, az éves takarmányköltség megtakarítás tehenenként körülbelül 20 € lenne.

A kísérlet következtetései:

A SILOSOLVE® FC-vel kezelt kukorica- és fűszilázs bevétele a magas termelésű tejelő tehenek étrendjébe lehetővé tette a napi koncentrátum bevitel 0,5 kg-mal történő csökkentését anélkül, hogy negatívan befolyásolta volna a zsír- és fehérjekorrekciós tejhozamot. Alacsonyabb napi takarmányozási költség mellett.

Széchenyi 2020 pályázati logó