Vajon a tehén a salátabárban mit választana köretnek a koncentrált takarmány mellé?

Vajon a tehén a salátabárban mit választana köretnek a koncentrált takarmány mellé?

Hagyjunk fel a rossz beidegződésekkel, és takarmányozzunk úgy, hogy nagyobb tejhozamot érjünk el!


Gondolom, Önök is már mindannyian kipróbálták az önkiszolgáló salátabárt. Én általában szívesen válogatok magamnak a tálra diót, mogyorót, szárított vagy friss paradicsomot, friss salátát és rostos zellert. Vajon a tehén a salátabárban mit választana köretnek a koncentrált takarmány mellé?

Általánosságban bátran mondhatjuk, hogy füvet. Olyan fűféléket, amelyek elsősorban jóízűek, a számára megfelelő összetételű fajtákból, amelyet könnyen emészt, túl sok kérődzés nélkül. De vajon ezek a füvek megtalálhatóak azon az asztalon melyről válogathat?

Sajnos nem minden esetben. Hiszen még ma is a téves és helytelen gyakorlat az, hogy legtöbb helyen a mennyiségi szemlélet uralkodik, vagyis a minél nagyobb lehozható hozam és szárazanyag az adott területegységről az, ami számít és nem a minőség. Annak ellenére, hogy ezt hosszú évek óta hangsúlyozzák a szakemberek és a szaktanácsadók, és tucatjával hallgatjuk az erről szóló előadásokat országszerte, ...sajnos nem cselekszünk.

Különös tekintettel arra a tényre, hogy rengeteg gazdaság még mindig a folyamatos tömegtakarmány „többlettermelés” hibájába esik a minőség növelése helyett, mondván ez a legolcsóbb. Teljesen biztos vagyok abban, hogy ökonómiai szempontból hosszú távon sokkal előrevalóbb lenne, ha a fókuszt inkább a minőség előállítására állítanánk a mennyiségi szemlélet helyett. Meggyőződésem, hogy előbbre jutnánk, ha a gazdaságok megtennék azt a felfedezést, hogy

a nap végén sokkal több tej kerülne a tartályokba magas minőségű fűszenázzsal.

Tehát minőséggel, vagyis rostemésztéssel. Megfelelően alátámasztott és dokumentált tény, hogy a magasabb emészthetőség magasabb szárazanyag-bevitelhez és magasabb tejkihozatalhoz vezet. A könnyebb emészthetőség kevesebb energiát emészt fel a kérődzés folyamata során és több energia marad a laktációra. Az emészthetőséget, mint egy kisgyereket rengeteg becenévvel illethetjük például: NDF, dNDF, NDFD ... stb.

A szakemberek és szaktanácsadók arra hivatottak, hogy segítsenek megkeresni és irányt mutatni a megfelelő és minőségi tömegtakarmányok vonatkozásában. A ViTAL-FEED Kft. a DLF-fel évek óta hazánkban is olyan takarmányfűfajtákat vonultat fel, amelyek tényekkel alátámasztva biztosítják a magas energiabevitelt a magasabb laktáció eléréséhez. Ezt a technológiát követve a mi koncepciónk alapján

az elsőszámú és legfontosabb minőségi faktor a: ROST!

Ez pedig nem a cukor mennyisége, a fehérje vagy az egyéb szerves összetevők, hanem az emészthető rost: a fűfélék sejtfalának strukturális komponense.

A „DLF Fiber Energy” program fajtáinak NDFD értéke kimagasló. Ezt az értéket nem szabad összetéveszteni a szorosan kapcsolódó dNDF kifejezéssel. A kettő közötti különbség az, hogy az NDFD az emészthetőséget a rostfrakció (NDF) százalékában fejezi ki, míg a dNDF az emészthetőséget fejezi ki a DM százalékában.

A tejhozam szempontjából tehát a legfontosabb információ szempontunkból az NDFD érték, mivel más szárazanyag komponensek emészthetősége ugyanolyan mértékben nem befolyásolja a takarmányfelvételt, mint a rostfrakció.

Manapság a „DLF Fiber Energy” programja több mint 36 fajtát tartalmaz évelő fűből, hibrid fűből, csenkeszből, Festuloliumból és keverékekből.

“Megnövelt takarmány-emészthetőség = Magasabb takarmányfelvétel + Magasabb tejhozam”
Széchenyi 2020 pályázati logó