A szemes terményeket erjesztéssel tartósíthatjuk egész szemként, vagy aprítva, az aprítás a gyakorlatban leggyakrabban darálással, illetve roppantással valósítható meg.
Darálás jellemzői
- a termény víztartalma 20- 33%
- apróbb szemcseméret, homogénebb
- a termény víztartalmától függően és kívánság szerint változtatható többféle szemcseméret (8mm -22mm rostasor)
- a rosta, vagyis a szemcseméret csökkentésével nagyobb tömörítés érhető el, alacsonyabb víztartalom mellett
Technológia előnyei:
- biztonságosan elvégezhető a különböző termények (kukorica, árpa, búza, szemescirok) darálása egy munkamenettel savval, tejsavbaktériummal történő kezelése.
- A darálás elvégezhető betakarítás után azonnal a szántóföldön vagy az állattartó telepen a fal közi silótérben, a darálási idő helyes megválasztásával.
- (20-33% víztartalom) minimális tápanyagveszteség mellett, az állatok számára
- élettanilag ideálisabb szemcseméretű abraktakarmányt készíthetünk
- abraktakarmányok beltartalma a szárazanyag -tartalomra vetítve magasabb, mint a szárított gabonáké
- minősége egész évben állandó
- magas aerob stabilitás miatt TMR-ben és keveréktakarmányban egyaránt felhasználható a tartósított termény. A tartósított terményeket falközi silóban illetve fóliahengerben tárolhatjuk.