A szemes terményeket erjesztéssel tartósíthatjuk egész szemként, vagy aprítva, az aprítás a gyakorlatban leggyakrabban darálással, illetve roppantással valósítható meg.

Darálás jellemzői

  • a termény víztartalma 20- 33%
  • apróbb szemcseméret, homogénebb 
  • a termény víztartalmától függően és kívánság szerint változtatható többféle szemcseméret (8mm -22mm rostasor)
  • a rosta, vagyis a szemcseméret csökkentésével nagyobb tömörítés érhető el, alacsonyabb víztartalom mellett 


Technológia előnyei:

  • biztonságosan elvégezhető a különböző termények (kukorica, árpa, búza, szemescirok) darálása egy munkamenettel savval, tejsavbaktériummal történő kezelése.
  • A darálás elvégezhető betakarítás után azonnal a szántóföldön vagy az állattartó telepen a fal közi silótérben, a darálási idő helyes megválasztásával. 
  • (20-33% víztartalom) minimális tápanyagveszteség mellett, az állatok számára 
  • élettanilag ideálisabb szemcseméretű abraktakarmányt készíthetünk
  • abraktakarmányok beltartalma a szárazanyag -tartalomra vetítve magasabb, mint a szárított gabonáké
  •  minősége egész évben állandó 
  • magas aerob stabilitás miatt TMR-ben és keveréktakarmányban egyaránt felhasználható a tartósított termény. A tartósított terményeket falközi silóban illetve fóliahengerben tárolhatjuk.
Széchenyi 2020 pályázati logó