A szemes terményeket erjesztéssel tartósíthatjuk egész szemként, vagy aprítva, az aprítás a gyakorlatban leggyakrabban darálással, illetve roppantással valósítható meg.
Roppantás jellemzői:
- termény víztartalma 30-40%
- nagyobb szemcseméret
- kevesebb porfrakció
- a termény víztartalmának csökkenésével egyenes arányban a tömöríthetőség nehezebb
Technológia előnyei:
- biztonságosan elvégezhető a különböző termények (kukorica, árpa, búza, szemescirok) roppantása egy munkamenettel savval, tejsavbaktériummal történő kezelése.
- A roppantás elvégezhető betakarítás után azonnal a szántóföldön vagy az állattartó telepen a fal közi silótérben, a roppantási idő helyes megválasztásával.
- (30-40% víztartalom) minimális tápanyagveszteség mellett, az állatok számára
- élettanilag ideálisabb szemcseméretű abraktakarmányt készíthetünk
- abraktakarmányok beltartalma a szárazanyag -tartalomra vetítve magasabb, mint a szárított gabonáké
- minősége egész évben állandó
- magas aerob stabilitás miatt TMR-ben és keveréktakarmányban egyaránt felhasználható a tartósított termény. A tartósított terményeket falközi silóban illetve fóliahengerben tárolhatjuk.