A szemes terményeket erjesztéssel tartósíthatjuk egész szemként, vagy aprítva, az aprítás a gyakorlatban leggyakrabban darálással, illetve roppantással valósítható meg.

Roppantás jellemzői:

  • termény víztartalma 30-40% 
  • nagyobb szemcseméret 
  • kevesebb porfrakció
  • a termény víztartalmának csökkenésével egyenes arányban a tömöríthetőség nehezebb


Technológia előnyei:

  • biztonságosan elvégezhető a különböző termények (kukorica, árpa, búza, szemescirok) roppantása egy munkamenettel savval, tejsavbaktériummal történő kezelése.
  • A roppantás elvégezhető betakarítás után azonnal a szántóföldön vagy az állattartó telepen a fal közi silótérben, a roppantási idő helyes megválasztásával. 
  • (30-40% víztartalom) minimális tápanyagveszteség mellett, az állatok számára 
  • élettanilag ideálisabb szemcseméretű abraktakarmányt készíthetünk
  • abraktakarmányok beltartalma a szárazanyag -tartalomra vetítve magasabb, mint a szárított gabonáké
  • minősége egész évben állandó 
  • magas aerob stabilitás miatt TMR-ben és keveréktakarmányban egyaránt felhasználható a tartósított termény. A tartósított terményeket falközi silóban illetve fóliahengerben tárolhatjuk.
Széchenyi 2020 pályázati logó