Tárolás fóliahurkában

Tárolás fóliahurkában

Szálas tömegtakarmányaink tárolásának legegyszerűbb, leggyorsabb és az erjedés szempontjából a legmegfelelőbb módszere. Gyors és egyenletes tömörséget eredményez, rendkívül homogén beltartalommal rendelkező takarmányt biztosít.

A tömegtakarmányok hurkában történő tárolásának számos előnye van.

Az első a takarmány minősége. A fóliahurkák szinte a takarmánynövény összes szárazanyagát és táplálóanyag tartalmát megtartják. A szecskázás és a gépi betöltés után, takarmánynövényünk erjedési folyamaton megy keresztül. Azt már tudjuk, hogy az erjedési folyamat kritikus jelentőségű a minőségi tömegtakarmány előállításához. A hurkába való lezárás után az előnyös anaerob erjesztés megkezdi a friss növény szilázzsá alakítását. A folyamat elősegítése érdekében a silózsákok gyakorlatilag légmentesek, megőrizve a takarmány ízét, megjelenését, illatát és vonzerejét. Minél kevesebb az oxigén, annál jobb biztosabb és helyes lefolyású az erjedési folyamat, és ezáltal a takarmány megtartja - a takarmányozási szempontból legfontosabb beltartalmi mutatóit, mint például energia- és fehérje tulajdonságát. 

A takarmány tárolására a hurkás technológia nagyon költséghatékony. A zsákos siló tárolása olcsóbb takarmánytároló rendszer, mint a falközi silóban történő tárolás. 

Nagyon fontos, a zsugorodási és a romlási tényező. Mivel a zsákokban tárolt szilázsnak nincs levegője, ha 10 000 tonna szilázst csomagol, akkor közel 10 000 tonnát fog abból kitárolni. Ha ugyanazt a mennyiséget egy bunkerben tárolta, akkor csak körülbelül 8000 tonna lesz a kitárolt súly.

További előnye a sokoldalúság. A fóliahurkás tárolás gépi eszközei és komplett kivitelezése az állattenyésztéshez igazítható. Nincs korlátozás a takarmánytípusok számára, amelyeket hurkában lehet tárolni. A különféle növényeket könnyen el lehet helyezni a különálló zsákokban, sőt az egyes területektől származó különféle takarmánynövényeket külön-külön zsákokban is tárolhatják a gazdaságban, így könnyen választhatók meg az egyes takarmány típusai és minősége a különböző állományok számára.