BMR (Brown Mid Rib) típusú silócirok

BMR (Brown Mid Rib) típusú silócirok

Az új típusú silócirok hibridekkel pár év alatt megváltoztattuk az általános növénytermesztési és állattenyésztési véleményt, hogy a cirok csak seprűnek való. 2020-ban Magyarországon 15 ezer hektáron került silócirok a hazai földekbe.


A kukorica nagyszerű takarmánynövény, de sok esetben a tenyészidőszakban nem áll rendelkezésre a megfelelő mennyiségű csapadék. A cirok növénytermesztési előnyei ismertek. Aszályos körülmények között biztonságosabban termeszthető, mint a kukorica, ugyanis a vegetációs ciklus során kevesebb mint feleannyi vizet párologtat mint a kukorica.

Fontos azonban tisztázni, hogy eltérő típusú és eltérő beltartalmú silócirkok érhetők el a hazai piacon. A takarmányozási szakemberek számára alapvető, hogy a magas hozam mellett kiváló beltartalmi mutatókkal rendelkező takarmányt állítsanak elő.

Sikerük nem véletlen, hiszen közös jellemzőjük, hogy lignintartalmuk alacsonyabb és emellett a lignin összetétele is eltér a hagyományos fajtákéhoz képest. Az állattenyésztés számára értékes, kiváló rostösszetételű és emészthetőségi mutatókkal rendelkező tömegtakarmány készíthető belőlük, amit könnyen és hatékonyan képesek megemészteni a kérődző haszonállatok.

A BMR típusú silócirok tehát lehetőséget ad a mezőgazdasági termelőknek arra, hogy biztonságosan, minőségi tömegtakarmányt állítsanak elő egy 30–50%-kal kevesebb vízigényű takarmánynövénnyel mint a kukorica.

Hogy miért is Festulolium? És utána miért BMR silócirok?

Ugyan sok állattenyésztő veti el a ma divatos rozs- vagy egyéb gabonaszenázst, mert korán le tudja hozni a tábláról, utána május elsején már el tudja vetni a kukoricát, de bármit is csinál velük, a gabonakeverékek emészthetősége nem éri el a 70 százalékot. Csupán csak egyszer lehet kaszálni egy évben. Az intenzív hibrid füveknél viszont az emésztési együttható sok esetben 75 százalék feletti, másrészt ezeket legalább kétszer lehet kaszálni évente valamint a betakarítási ablaka jóval nagyobb, nem vénül el a növény. Így kevésbé eredményez munkacsúcsot. Arról nem is beszélve, hogy száraz aszályos tavaszi időjárás után a május eleji esők a festulolium fűféléket még vegetációban érik. A munkák május közepére befejezhetőek, így biztonsággal vethető utánuk a silócirok. A második kaszálással együtt hektáronként 17-18 tonna száraz anyagot jelentenek a fűfélék és ehhez jön még hozzá a cirok, ami így nem másodvetésűnek, hanem teljes értékű, klasszikus fővetésű növényként szerepel a vetésforgóban.

Táblázat: fő tömegtakarmányaink fontosabb paramétereinek összevetése


A cirok kiváló szárazság- és stressztűrő képessége miatt jóval nagyobb biztonsággal termeszthető, így tökéletes alternatíva a silókukorica részbeni kiváltására az aszályra hajlamos, gyengébb adottságú területeken. Szárazságtűrő képességét rendkívüli módon fejlett bojtos gyökérrendszerének is köszönheti. Kétszer annyi hajszálgyökere van, mint a kukoricának, ugyanakkor a levelei feleannyi vizet párologtatnak el, ezért az egyik legfőbb erőssége a ciroknak, hogy egységnyi száraz anyag előállításához 30–50 százalékkal kevesebb vízre van szüksége, mint a kukoricának. A takarmányozásra szakmailag javasolt silócirkok 35–65 t/ha zöldtömeg elérésére képesek és emellett az optimális betakarításra alkalmas időszak tágabb, mint a silókukoricáké.

A BMR cirok fajták rostemészthetősége a kukoricáénál magasabb, általában 70 százalék feletti, de sok esetben a 80-at is eléri, így a növény kiválóan alkalmas a rostbevitel fokozásához. A hagyományos silócirokhoz képest a BMR fajtákra jellemző, hogy lignintartalmuk alacsonyabb és emellett a lignin összetétele is eltér a hagyományos siócirkokhoz képest, ennek köszönhetően az emészthetőségük sokkal jobb. Érdemes kiemelni a Vital-Feed forgalmazásában levő BMR Gold X és Arigato BMR fajtákat, melyek átlag feletti értékeket mutatnak. A silócirok vetőmagköltsége hektáronként pár ezer forinttal alacsonyabb a kukoricánál, termesztése nem igényel speciális munkaeszközt. A gyomirtása a Concep III antidótumos csávázás miatt alapvetően megoldott. A cirok esetében állati kártevő és gombás betegség nem fordul elő.

A BMR silócirkok nagyon magas beltartalmú, kiváló tömegtakarmányként szélesítik az állattartó gazdák takarmányozási lehetőségeit, az intenzív fűfélékkel, festuloliumokkal. Az eredmény egyszerű: hozam, biztonság, minőség, egészséges állomány.

Szabó Béla


Széchenyi 2020 pályázati logó